Полезно

Как да избера счетоводител?

Един от основните въпроси, които изникват при много собственици на малък бизнес, е “Как да избера счетоводител, който да подпомага бизнеса ми с точни съвети, дадени на място, които да отговарят на непрестанно променящата се среда и законодателство?”. Но освен това е важно дали счетоводителят има готовност да разясни трудните данъчни, финансови и счетоводни термини по лесен и понятен за Вас начин. Той трябва да води изрядна документация, да движи проверки и отчети, които следва да се подават, да оформя точен финансово-счетоводен баланс и да следи срокове.

Намирането на способен счетоводител обикновено е от ключово значение за растежа на Вашия бизнес.

По-голяма част от собствениците на малки предприятия предпочитат да изберат счетоводна кантора от града, в който развиват дейността си. Една от фактическите причини за това е, че може да отидете директно до счетоводителя и на живо да обсъдите всички аспекти на Вашата предприемаческа дейност. Ако консултантът е от Вашия град може да си предавате документацията на ръка и по-често да имате личен контакт.

Важен момент при избора на счетоводител е предлага ли той рентабилни такси за услугите си? Разходите са много голям фактор, но ако получавате професионални и навременни съвети, които да Ви помогнат да развиете бизнеса си, да оптимизирате другите плащания и да намерите финансиране, то инвестицията си заслужава.

Голяма част от счетоводните кантори разполагат с установен списък на услугите, които предоставят. Разгледайте този списък, за да сте сигурни, че не изпускате някоя основна услуга, от която компанията Ви има нужда.

Направете си и собствен списък със счетоводни услуги, които ще изисквате от счетоводството си. По този начин ще можете да подготвите и някои въпроси – специфични за дейността Ви – които да обсъдите при първоначалния разговор със счетоводителя. Въпросите бих могли да бъдат:

Дали счетоводната кантора работи със самоосигуряващи се лица и малки бизнеси?

Каква е нейната политика, срокове и време за изготвяне на справки и отчети, които ще изисквате?

Какви други услуги предлагат, например бизнес планиране и анализ, юридически и административни услуги, поддръжка на архив и т.н.

Изборът на счетоводно обслужване е строго индивидуален процес, който изисква внимателен анализ и следва да бъде съобразен с предмета на бизнеса Ви. Факторите, които трябва да повлияят на Вашето решение са: личните Ви впечатления от първата среща; опитът и компетентността на счетоводителя във Вашата сфера на дейност; неговото работно време и срокове за реакция; до колко портфолиото му от услуги покрива Вашите нужди; дали таксите за неговите услуги се покриват с Вашите финансови възможности.

Уверете се, че Вашият счетоводител ще бъде актив, а не пасив за бизнеса Ви.


свържете се с нас на телефон

phone 0892 779 166
email
© 2022 Виолета Консулт Всички права запазени.
Back To Top